Geding op de Mugheuvel

Zaterdagmiddag 18 januari vond er op de Mugheuvel in Den Dungen een rechtszaak plaats.

Peer vaan den Muggenheuvel (de Burgervader van Oeteldonk) beschuldigde  Konsel van Oeteldonk in Bokkendonk ervan dé Perenboom, die ooit gepland was door de Peer, te hebben ontvreemd.

Bij deze rechtszaak waren uitgenodigd Prins Arthur, Adjudant Germ, de Donkmeester en Donkvrouwen van Krabberdonk en een hele delegatie uit Krabberdonk en Bokkendonk.

Nadat Prins Arthur de proclamatie had voorgelezen namen de raadsheren en griffier plaats. De kromspreker (advocaat) diende nu te bewijzen dat Konsel Jack het ten laste gelegde feit nooit gedaan kon hebben. De kromspreker kwam met verschillende getuigen waaronder de Heer van de Mugheuvel eigenaar van de grond van de Mugheuvel, de Pastoor en de burgemeester van Sint-Michielsgestel, Jan Pommer.

Na de slotgetuigenis van een emotionele Konsel Jack, die zich af vroeg hoe het zat met de aantasting van zijn integriteit, werd de Konsel door de rechtbank vrijgesproken. Dat de Perenboom er niet meer was lag aan de “kwaaie” grond en het slechte onderhoud door de Geminte Oeteldonk, die eigenaar was van de boom en soms jarenlang niet geweest was om toe te zien en de boom te onderhouden.

Tenslotte kwamen de Konsels met een eis ter genoegdoening van de openlijke smaad die hen was aangedaan. Deze luidde als volgt: betaling van de rechtsgang, wat inhield de drank en hapjes voor de aanwezigen en met het oog op een eventuele toekomstige vrouwelijke Peer vaan den Muggenheuvel, de plaatsing van een Pruimenboom op elf Perenvoet afstand, ten westen van de Perenboom, te meten met de schoenmaat van Peer vaan den Muggenheuvel. En de eis om jaarlijks de Konsels van Oeteldonk een verslag te doen toekomen van het wel en wee van beiden bomen onder het genot van het eten van gestoofde peertjes met pruimensap op de vrijdag voor carnaval.

mugheuvel